Ada Apa Dengan Nyanyian

Ink Sketch Pintu Masuk Jam Studios Leeds Blog Coretan Sang Flowerman

Sungguhpun segan hendak mengaku, saya insan yang tidak dikurnia keupayaan menyanyi secara semulajadi. Tak mahir kawal lenggok suara. Mengaji pun mendatar. Alunan syair mendayu-dayu apatah lagi.

Kata orang, suara sedap itu aset berharga buat lelaki. Terutama sekali dalam hal memikat gadis. Umpan alternatif andai kata wajah sang kumbang kurang memberangsangkan.

Terkenang kembali, sewaktu ujian menyanyi Tahap 1 persekolahan rendah dahulu pun saya sering peroleh markah teruk. Mujurlah aktiviti jahanam tersebut tidak wujud dalam sukatan matapelajaran Tahap 2, ekoran masing-masing telah beralih kepada peniupan rekoder.

Hendak dijadikan cerita, itu pun saya terkial-kial. Maka jadilah saya watak pokok penyeri pentas. Tak payah buka mulut. Hanya perlu berdiri dan goyangkan badan sekali-sekala. Nasib baik comel.

Berbicara soal menyanyi, hafalan lirik tak pernah jadi isu sebab daya ingatan saya kuat. Aspek kawalan pernafasan serta alunan suara yang lekas mengundang panik. Apakan daya, era 80-an dahulu belum wujud Youtube channel sebagai rujukan saya berlatih sendiri di rumah. Tak macam budak-budak generasi sekarang. Seawal usia dua tahun sudah lancar menyanyi Baby Shark Doo-Doo Doo-Doo Doo-Doo.

Pada suatu hari yang malang menjelang hujung tahun persekolahan darjah 2, setiap murid dikerah ke hadapan kelas secara bergilir untuk menyanyi. Ujian penilaian subjek muzik. Ada markah. Setiba giliran saya, cikgu beri pilihan antara tiga buah lagu. Lagu Anak Itik Tok Wi. Lagu Ais kacang. Lagu Aku Burung Tiung.

Lagu Aku Burung Tiung judul pertama sekali saya pangkah. Lagu penuh depresi. (Ugh!)

Lagu Ais Kacang terlampau ceria pula. Sangat tak padan dengan personaliti diri yang pendiam lagi serius. (Giteww!)

Ketiadaan pilihan, lagu Anak Itik Tok Wi sahaja yang tinggal.

Lirik saya hafal. Sungguhpun trek iringan minus one tidak disediakan, alunan irama saya ingat lebih kurang. Namun, peti suara enggan beri kerjasama. How do I begin, then?! Cikgu pula sudah beri isyarat mula. Suasana bilik darjah bertukar hening serta-merta. Kesemua mata bertumpu ke arah saya yang sedang berpeluh debar.

Akhirnya, saya redah ikut pesanan Pendekar Mustar, “Hentam sajalah.” Tanpa bukti rakaman audio, sukar juga buat saya mendemonstrasikan betapa hampehnya kualiti persembahan tersebut kepada kalian. You simply have to take my word for it. Memang sumbang. Sumbang sesumbang sumbangnya.

Anak itik Tok Wi… Mandi dalam kolam. Sakit apa Tok Wi… Sakit Sendi Tulang. Ya, lagu mudah. ITU pun tak boleh buat? What can I say? Memang tak mampu. Teruklah juga saya diketawakan oleh rakan-rakan sekelas. Ibarat luka pedih yang kemudian ditabur garam, cikgu pun bantai gelak sekali.

Jelas tersemat di lubuk memori, insiden ini berlaku sejurus sebelum waktu rehat. Sebab saya ingat: Kala loceng rehat berdering, saya terus berlari ke tandas untuk menangis seorang diri. Dalam masa yang sama, saya memasang azam. Saya tak pernah kenal siapa itu Tok Wi yang menderita sakit sendi tulang. Tapi kalau terjumpa dia suatu hari kelak, memang akan saya balun dengan selipar.

Kejadian mengaibkan tadi berserta himpunan insiden susulan yang lain, secara langsung membawa kepada performance anxiety sepanjang fasa bersekolah. Lantas meleret sehingga ke era menengah serta pra-U.

Saya malu ke hadapan. Takut digelakkan. Fobia terhadap apa jua aktiviti persembahan berirama. Sajak. Pantun. Syair. Menyanyi. Hatta azan. Untuk maju ke hadapan dalam hidup, kelemahan sebegini sememangnya mengekang.

Namun, ceritanya tidak habis di situ.

Dalam tak sedar, masalah ini terawat sendiri. Tanpa perlu cari pakar psikologi. Tak perlu menghadap dukun jauh di dalam hutan. Saya tak buang duit pergi seminar sifu mengarut. Saya tak baca buku self-help.

Ironically, the cure was music itself. Aneh, bukan?

Saya terjebak dengan muzik berat sewaktu kolej. Mula meminati grunge dan heavy metal. Perlahan-lahan mendekati gitar. Dari situ, berjinak-jinak pula dengan aktiviti jamming. Umum tahu, aliran grunge dan heavy metal cukup sinonim dengan sikap ‘pedulikan apa orang nak kata.’ Cara berpakaian. Cara bawa diri. Genre ini magnet ulung buat kelompok tersisih.

Call of Cthulu Metallica Budak Meja Belakang Pax Americana Shah Ibrahim
Butterlica (Indiana, 2003)

While you’re rocking out with friends, somebody has to sing. Bab ini tiada paksaan. Kalau kawan-kawan lain penat atau malas, saya selamba ambil alih. Nyanyian muzik berat tak perlu merdu macam Justin Bieber. Cukup sekadar menjerit. Sambil itu, lepaskan segala yang terbuku dalam jiwa. Kemarahan. Kekecewaan. Ketakutan. Euphoria to the max.

Parpu Band Final Jam Session 2005 Blog Coretan Sang Flowerman
Parpu Band (Leeds, 2005)

Tak dapat dinafi, ritual ini perlahan-lahan mengangkat keyakinan diri. Hakis malu. Buang segan. Aspek paling penting, band mates takkan sesekali gelakkan kita. Band mates ibarat sebuah brotherhood. Saling menyokong. Dari studio tertutup, beralih pula ke pentas-pentas gig. Menyanyi di hadapan khalayak ramai. And the rest is history.

Bantal Kekabu Sheffield Gig 2009 Blog Coretan Sang Flowerman
Bantal Kekabu (Sheffield, 2009)

Adakah suara nyanyian saya kini boleh dikategorikan sebagai ‘sedap’? Saya tak tahu. Dan sejujurnya, saya dah tak peduli. A golden voice was never the object of desire in this tale. Sebaliknya, kutipan-kutipan lain sepanjang perjalanan. Buat diri secara peribadi, perjalanan ini suatu proses penyembuhan. Ke arah menjadi lelaki lebih berkualiti. Teringat saya pada kata-kata Rumi,

“I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think…”

Perasaan ini sungguh mendamaikan.

You Are Not Everyone’s Cup of Tea

You Are Not Everyones Cup of Tea Blog Coretan Sang Flowerman

Setiap sajian teh boleh dibancuh menerusi pelbagai resipi. Uncang sahaja ada beraneka jenama untuk dipilih, hasil kutipan daun teh daripada pelbagai sumber. Tempoh masa uncang terperam di dalam air panas akan menghasilkan kepekatan teh berbeza-beza.

Ada orang suka manis gula. Ada orang suka manis madu. Tak kurang juga yang gemar versi pahit (atas alasan selera lidah mahupun faktor kesihatan).

Sesetengah orang memilih untuk tambah susu. Ada pula yang membiarkan susu sekadar terbenam di dasar cawan tanpa dikacau. Tak kurang juga kelompok yang ‘tarik kaw kaw’ sehingga permukaan gelas berbusa. All which brings us to the point…

“You are not everyone’s cup of tea.”

Sekiranya anda sekapal dengan saya yang langsung tak gemar minum teh, ungkapan di atas tetap relevan. Saya dah pernah cuba teguk. Tetapi tekak sukar menelan. Dalam hal ini, teh tak bersalah. Dan saya pun tiada kewajiban untuk memaksa diri.

Pertama kali mendengar ungkapan “you are not everyone’s cup of tea” semasa bersekolah dahulu, saya terus faham. Ini bukan soal mahir Bahasa Inggeris. Saya fikir metaforanya cukup ketara. Sekaligus menjelaskan beberapa hal yang sedang menimpa diri pada waktu itu. Terutama sekali dalam bab membuat kawan. Mengapakah ramai sangat yang tidak sudi?

Tak kenal, maka tak cinta. Sudah kenal, belum tentu suka. Suka bisa bertukar rupa. Sebab hati manusia sukar diduga.

Wujudkah formula mujarab yang terjamin membuatkan orang suka kita, anda bertanya? Tentulah ada. Namanya minyak senyonyong. Haha. Cuma saya tak rekomen.

Baiklah. Ilmu hitam tolak ke tepi, pokoknya kita tak mampu buat semua orang sukakan kita. Dan dalam kebanyakan situasi, suka atau tak suka tidak memerlukan sebarang penjelasan lanjut. It is what it is. Tak suka sekadar tak suka, itu hak individu.

Ini baru perihal berkawan. Diskusi ‘cup of tea’ dalam bicara soal hati dan perasaan sahaja pantas meleret panjang berjela tanpa ada kesudahan. Dari hal semudah selera paras rupa sehinggalah ke penilaian lebih abstrak seperti gerak naluri serta bisikan hati, masing-masing pasti ada kriteria spesifik yang dicari.

Teringat saya pada suatu pengalaman sewaktu zaman belajar dahulu. Seorang akak senior tampil mengatakan, “Akak berkenan sangatlah dengan Shah.” Eh, kalian jangan salah sangka pula. Akak ini sudah bersuami. Hajat di hati beliau adalah untuk menjodohkan saya dengan adik sepupu. Atau dalam istilah saintifiknya, ‘kenen-mengkenen’.

Usia saya sekitar pertengahan 20-an di persimpangan cerita. Sebagai lelaki yang sedang belajar dan kewangan belum kukuh, sejujurnya tekanan untuk berumah tangga itu masih jauh. Dalam pada itu, apa salah pergi ke langkah seterusnya andai keserasian telah wujud. Begitulah fikiran saya pada waktu tersebut.

Saya kata, “OK.” Lantas mengirim foto paling hensem dalam simpanan (hensem di mata saya lah). Akak tadi masih bertindak selaku orang tengah. Oh perlu dijelaskan, masa itu Facebook baru lahir. Masih ramai yang belum jadi pengguna. Termasuk saya.

Minggu berganti minggu. Bulan berganti bulan. Namun, tiada sebarang maklum balas. Maka timbullah rasa tertanya-tanya. Sekadar ingin tahu tanpa menaruh harapan tinggi, saya memberanikan diri.

“Kak, adik sepupu akak hari tu apa khabar?” (kebetulan, ini sahaja ilham spontan yang timbul sebagai buah modal mukadimah bicara)

Dengan riak wajah bersalah, beliau menjawab, “Errr… Sepupu akak tu rupa-rupanya minat yang Chinese-look. Mamak-look dia tak berapa berkenan. Akak pun serba salah nak kasi tau Shah. Takut Shah kecik ati.”

“Eh takpe Kak. Saya OK.” Balas diri ini diiringi senyuman badut paling lebar. Selaku insan yang berjiwa kental, saya tidaklah terasa hati sangat. Sekadar menangis 3 hari 3 malam sambil mendengar lagu-lagu Celine Dion. Kemudian, pulihlah diri. What more can I do? I was not her cup of tea. And it’s not her fault.

Setelah menjadi memori dan masa pun berlalu, memang lucu setiap kali dikenang kembali. Kenangan yang telahpun melangkaui usia lebih sedekad. How time surely flies!

Bagaimanalah kesudahan adik sepupu akak tadi? Sudah kahwin gamaknya. Mungkin juga sudah berderet-deret cahaya mata. Segan pula hendak bertanya khabar. Apa pun jua, saya doakan yang baik-baik sahaja. Buat dia. Buat saya.

And I sincerely hope that she has found her cup of Chinese tea.

Ada Apa Dengan Autograf?

Koleksi Autograf Penulis Blog Coretan Sang Flowerman

Tahukah anda, ada orang yang mengumpul barangan berautograf untuk diniagakan semula selaku mata pencarian? Tanda tangan pelukis komik pun sama. Mungkin dari sini segelintir pengkarya di Barat mula terpanggil untuk mengenakan caj. Ketara jelas dia tidak akan memperoleh hatta sekelumit komisen daripada segala aktiviti bidaan belakang tabir.

Boleh jadi juga ini sebabnya kebanyakan penganjur book-signing di sebelah Barat mula meletak had kepada para pengunjung yang berpusu-pusu mendapatkan autograf daripada pengkarya ternama. “Please, 2 books per person only!” Jikalau tiada had, silap-silap Pampers anak turut dihulur untuk diautograf.

Walau bagaimanapun, rasa-rasa saya dunia pencinta buku di Malaysia belum lagi mencapai tahap ini. Ada kelompok pembaca yang langsung tak hairan. Sungguhpun minat terhadap satu-satu penulis, autograf itu hal remeh. Mereka beli buku. Mereka baca buku. Kemudian tunggu karya susulan.

Sedangkan di hujung spektrum yang lain pula, wujud kelompok pembaca yang tak senang duduk selagi belum dapat tanda tangan penulis yang digemari. Mereka memandang keintiman di sebalik coretan ringkas sumbangan pengkarya kesayangan.

Dalam pada itu, ramai sahaja yang tidak keberatan melepaskan koleksi buku-buku berautograf mereka. Realiti yang saya mula perasan setelah beberapa kali terjumpa buku-buku sebegini di rak perpustakaan awam. Sesetengahnya malah ada ucapan dedikasi. Sebagaimana saya katakan tadi, nilai autograf tidak sama pada semua orang.

Selaku bibliofil, saya sendiri berada di tengah-tengah. Kalau boleh, setiap satu buku yang saya berhajat simpan, teringin sekali saya mendapatkan autograf penulis asalnya. Setimbul peluang, pasti akan saya rebut. Namun, tidaklah sampai sanggup beratur panjang macam orang berlumba-lumba membeli Iphone model terbaharu.

Apakah kriteria barisan panjang pada pandangan saya, anda bertanya? Any line more than 10 people. Ya, tahap kesabaran beratur saya begitu rendah.

Secara tak langsung, inilah sebab mengapa saya gemar membeli buku secara terus daripada tuan/puan penulis (kiriman pos). Tak perlu bersesak-sesak beratur menunggu dalam barisan di pesta buku. Sebagai bonus, autograf yang diperolehi juga lazimnya lebih kemas.

Ada orang berkira soal kos pos. Ada orang berkira soal masa. Hak masing-masing untuk memilih. Terpulang.

Autograf Birat Ahm Ahmad buat Shah Ibrahim TheMrFlowerman
Setakat Julai 2019, saya sudah memiliki koleksi lengkap siri Birat hasil tangan sahabat saya, Tuan Ahm Ahmad. Sengaja saya kongsikan buku #5 memandangkan ini naskhah paling saya gemar daripada keseluruhan koleksi. Setiap satu buku bertanda tangan. Sila jeles.
Autograf Najibah Bakar Kapsul Nurani Buat TheMrFlowerman
Puan Najibah Abu Bakar merupakan salah seorang penyumbang artikel buat buku Kapsul Nurani (2014). Beliau kemudiannya bertindak sebagai penyelaras projek Kertas-Kertas Yang Merubah Fikir (2018). Saya turut sama terlibat dalam projek kedua tersebut.
Autograf Meor Farid Asyradi Travelog Mr Traveller Buat Shah Ibrahim TheMrFlowerman
Buku Travelog Mr Traveller (2015) ini saya beli secara terus daripada tuan penulis sendiri, Meor Farid Asyradi sewaktu pelancaran di PBAKL 2015 (PWTC). Edisi pertama sebelum memasuki toko-toko buku bercetak hitam putih. Cetakan susulan barulah berwarna.  
Autograf Hani Suraya Paranormal Buat Shah Ibrahim TheMrFlowerman
Buku Paranormal (2013) ini hadiah daripada Cik Penulis (kini Puan). Naskhah cetakan pertama. Buat kalian yang belum sedia maklum, Puan Hani Suraya merupakan salah seorang Editor FIXI.
Autograf Nisah Haron Annyss Sophellia buat Shah Ibrahim TheMrFlowerman
Buku Annyss Sophillea (1993) ini sebuah antologi cerpen yang dihadiahkan oleh penulisnya, iaitu Nisah Haron. Ya, Puan Nisah Haron yang sangat legend. Buku rare! Fuh, tahun 1993 saya baru hendak menghadap UPSR. Tak lupa juga, hari-hari dicubit guru kerana lemah Karangan BM.
Autograf Nisah Haron Annyss Sophellia buat Shah Ibrahim TheMrFlowerman
Trisula Kata Dari Daerah M (2014) ini adalah kompilasi puisi Tuan Najmuddin Yusoff. Satu-satunya buku puisi dalam simpanan saya. Saya mengenali Tuan Najmuddin melalui persatuan Goodreads Malaysia.
Autograf Emylia Mohd Nor Budak Kelas Belakang Buat Shah Ibrahim TheMrFlowerman
Naskhah Budak Kelas Belakang (2018) ini merupakan hadiah pemberian Puan Emylia Mohd Nor. Ini naskhah bertanda tangan terkini dalam koleksi peribadi. Kalau tak silap saya, tidak sampai 10 naskhah percuma diedarkan. Dalam pada itu, saya tetap salah seorang penerima. Mohon jeles sekali lagi.

Foto-foto ini perkongsian sebahagian kecil daripada koleksi buku berautograf milik saya yang sempat dirakam beberapa bulan lepas. Sebenarnya ada banyak lagi. Cuma yang lain sudah berbungkus plastik dan bersemadi dalam kotak. Maklumlah, nomad. Belum ada teratak sendiri.

Oh ya, autograf tidak semestinya datang daripada penulis buku itu sendiri. Sesiapa pun boleh turunkan tanda tangan. Tiada undang-undang melarang.

Ramai sahaja yang turunkan tanda tangan sendiri pada sesebuah buku sebelum dihadiahkan kepada orang lain. Misalnya, seorang ayah kepada seorang anak sewaktu hari jadi. Atau pemberian seorang ibu kepada anak daranya yang bakal naik pelamin. Atau sumbangan sekumpulan guru dalam meraikan persaraan Guru Besar mereka.

Boleh jadi juga buku berautograf itu pemberian istimewa daripada seorang kekasih kepada buah hatinya. Memang sweet. Sweet tahap bersemut. Selagi buku tersebut tidak berjudul “When Things Fall Apart” atau “The Break Up Survival Kit”.

Apa pun jua, autograf daripada rakan-rakan penulis saya tidaklah keberatan berkongsi. Autograf ‘istimewa’ yang lain-lain, biarlah saya simpan sendiri.

Pertapaan Yang Tidak Dirancang

Ink Sketch Membaca Atas Hammock Blog Coretan Sang Flowerman

Empat judul buku terbit dalam tempoh kurang daripada dua tahun (termasuk kerja-kerja suntingan manuskrip bersama editor), disusuli usaha-usaha promosi ternyata memenatkan. Tambahan pula, kesemua proses ini masih baharu buat saya. Ibarat kenderaan yang dipacu berterusan tanpa henti, lama-lama berasap jua. Burn out. 

Secara kebetulan, Ramadan 2019 hadir mengetuk pintu di persimpangan cerita. Tempoh waktu yang saya fikir afdal buat berehat sejenak. Sambil berkontemplasi sedalam mungkin tentang pelbagai sudut kehidupan peribadi. Hala tuju hidup. Karier. Kewangan. Kesihatan. Termasuk juga hubungan sesama manusia.

Pembebasan daripada belenggu media sosial ternyata banyak membantu dalam urusan ini. Ritual detoksifikasi (secara berkala) yang pada saya, wajar ditempuh oleh setiap pengguna. Ke arah menggapai kestabilan emosi dan juga mental. Sebagai bonus, produktiviti seharian melonjak naik semenjak saya bercuti daripada FB, IG dan Twitter.

Keputusan drastik untuk bercuti daripada menulis turut diambil. Dan bercuti di sini bukanlah bermaksud melancong. Sebaliknya bercuti dalam erti kata langsung tidak menghadap sebarang draf manuskrip (mahupun blog post).

Sepanjang fasa bertapa ini, kelapangan masa terisi eksklusif dengan membaca. Cabang aktiviti yang dah lama terpinggir semenjak sibuk menulis. Sehingga diri hampir terlupa betapa seronoknya memegang dan mengulati buku. Dari kulit ke kulit. Dari satu judul ke satu judul yang lain.

Hajat di hati bukanlah mengejar statistik khatam semata-mata. Sebaliknya, senarai ‘To-Be-Read’ dalam wish list mahu dikurangkan segera. Maklum sajalah, belum sempat pangkah item yang telah bertahun-tahun tersenarai, judul baharu pula kian bertambah.

Buku BI. Buku BM. Horror. Thriller. Sci-Fi. Fantasy. Komik dan novel grafik. Biografi. Travelog. Memoir. Anekdot. YA. Self-help. Buku baru terbit semalam. Buku terbit minggu lalu. Buku terbit sebulan lepas. Himpunan buku-buku klasik seabad lalu. Aaarrrggghhh!!!! Too many books. Too little time. 

Tenggelam dan leka dilamun bait-bait kata para pengkarya lain, terus terang saya katakan, membaca itu sebenarnya jauh lebih nikmat daripada menulis.

Anyway…

Jiwa kini sedikit sebanyak telah terawat. Inspirasi berjaya diraih. Game plan jangka pendek sudah dikemaskini. Hanya perlu mencari momentum bagi gerak langkah seterusnya. Perlahan-lahan kayuh.

Terima kasih atas mesej-mesej pertanyaan khabar. InsyaAllah, saya akan cuba membalas setiap satu seberapa segera.

Saya Dan Dunia Metal

Jonathan Davis Pencil Sketch by Shah Ibrahim

Sungguhpun XPDC membawa imej ‘metal’, saya sudah terbiasa memandang mereka sebagai sebuah kumpulan rock kapak (menilai dari sudut muzik). Dalam pada itu, kugiran tempatan ini saya tetap minat. Lagu C.I.N.T.A., Sakinah dan Titian Perjalanan setia berada dalam playlist mp3 saya sehingga ke hari ini.

Dunia metal lebih brutal dalam erti kata sebenar, saya kenali menerusi Metallica. Lebih spesifik lagi, daripada lagu Masuk Ke Dalam Lelaki Pasir. Atau terjemahannya, Enter Sandman. Tergoda dengan bedilan dram padu intro lagu tersebut, saya sebenarnya berangan menjadi pemain dram. Cuma diri ini langsung tiada bakat. Koordinasi kaki dengan tangan kurang mantap. Usah kata Metallica, tempo lagu kumpulan New Boyz pun besar kemungkinan saya tak mampu bawa.

Atas dasar inilah, saya tergerak mendekati gitar dan bass. Bermain gitar, saya bolehlah sikit-sikit. Selain memetik, saya juga seorang pengumpul. Malah, salah satu gitar kesayangan dalam koleksi peribadi saya ialah model ESP Black Explorer. Gitar elektrik serba hitam yang James Hetfield pakai dalam klip video ‘The Memory Remains’.

ESP LTD Model EX-350 Guitar Shah Ibrahim
Gitar ESP LTD Model EX-350 dalam koleksi saya (buatan Korea, kalau tak silap)

Bermula dengan genre heavy metal, perlahan-lahan saya berjinak pula dengan kugiran daripada cabang-cabang metal yang lain. Seperti Children Of Bodom (Death Metal), Yngwie Malmsteen (Neo-Classical Metal), Galneryus (Japanese Power Metal [Yup… metal Jepun]) dan Korn (Nu Metal). Tahukah anda, setiap genre metal juga ada pelbagai sub-cabang lagi? Tak perlulah diperincikan di sini. Tak penting pun.

Entah kenapa, genre Black Metal satu-satunya saya langsung tak minat. Melodi tak padan dengan jiwa. Seram pun seram juga. Berkat mendampingi usrah barangkali. Oh, ya. Death Metal sering dikelirukan dengan Black metal. Sedangkan ada perbezaan. Termasuk solekan wajah. Death Metal yang obses dengan kematian, iramanya lebih melankoli dan menjurus ke arah depresi. Sementara Black Metal yang penuh kontroversi pula, rata-rata semua orang tahu kecenderungannya ke arah mana.

Dalam buku Kuantum ada disebut betapa muzik berat berkuasa magis menghilangkan sepi. Ramuan efektif yang berjaya mengalih fokus saya daripada tarikan perempuan. Maklumlah, angau itu menyusahkan. Sebagai student, saya mahu fokus belajar. But I’m still human after all. Saat si dia muncul, saya tersungkur juga (Baca kisah selebihnya dalam Kuantum).

Anyway…

Setelah bertahun-tahun menyimpan rambut panjang, tiba-tiba timbul keinginan memasang dreadlocks. Berkemungkinan terpengaruh dengan Max Cavalera (Sepultura), Aru (Koffin Kanser) dan Jon Davis (Korn). Zaman berdarah muda dahulu, manalah terfikir isu ‘air tak sampai ke rambut’ dalam bab kesempurnaan bersuci segala bagai. Dan hal penjagaan rambut dreadlocks leceh juga.

Usai berfikir panjang, akhirnya saya membatalkan niat. Dari Amerika, saya kembali ke Malaysia tanpa dreadlocks. Sebab takut nanti Mama paksa saya mop lantai seluruh Terminal Ketibaan KLIA guna rambut sebelum boleh balik rumah.

p.s. Potret iringan ialah Jon Davis, frontman Korn. Kugiran pembuka jalan saya mengenali Mia.