Sejarah Budak Meja Belakang

Februari 2018. Empat bulan telah berlalu semenjak Budak Meja Belakang masuk kedai buku. Respon luar jangkaan yang diterima mengejutkan diri saya sendiri selaku penulis memandangkan manuskrip yang pernah diaju kepada banyak pihak semenjak 2012 tak putus-putus ditolak. Di alaf status populariti menjadi kayu ukur laburan kepercayaan, cukup payah mendapat peluang sebagai pendatang baru. Malah, ada pihak yang menolak mentah-mentah (tanpa langsung menilai proposal).

“We all dah selidik you punya FB & IG. Followers you terlalu sikit. So, kami rasa tak boleh jual… Sorry.”

Kriteria yang mereka sendiri letak. Sungguhpun pahit, inilah realiti.

Dalam pada itu, saya tetap menghantar proposal Budak Meja Belakang merata. Etika serta tertib penghantaran dijaga. Pihak pertama menolak, barulah saya aju pula kepada pihak kedua. Pihak kedua menolak, barulah proposal berpindah ke tangan pihak ketiga dan seterusnya. Jikalau langsung tiada respon setelah tiga bulan, saya faham-faham sendiri. Pendek kata, prosesnya perlahan. Tak dapat dinafi, penantian maklumbalas sememangnya menyeksakan.

Diturutkan hati, ada jalan pintas – Cetak sendiri. Setelah menerbit sendiri dua komik (Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman serta Taki&Dira), sejujurnya saya tak lagi berkemampuan. Umum tidak mengetahui, kos percetakan komik berwarna jauh lebih mahal.

Lewat Julai 2017, saya terkejut bila mana sebuah rumah penerbitan bernama Komrad Buku berkenan dengan proposal. Manuskrip penuh Budak Meja Belakang saya ajukan. Maklumbalas positif yang diterima serta-merta membuatkan diri teruja. Kata barisan editor, isi manuskrip tak perlu diolah. Mereka suka ‘suara’ saya. Malah, tajuk asal ‘Budak Meja Belakang’ (yang langsung tak canggih) diizin kekal. Aspek ini saya paling terharu. Diringkaskan cerita, rentetan persetujuan berlalu pantas. Cukup mudah kami mencapai kata sepakat. Barangkali ini yang dinamakan jodoh.

Lewat Ogos 2017, buku siap dicetak. Pihak penerbit ada mengirim foto kepada saya menerusi aplikasi Whatsapp dengan kapsyen ‘Budak Meja Belakang naskhah berlabel Komrad paling tebal setakat ini’. Hampir menitis juga air mata saat menyaksikan hasil karya yang selama ini terperam dalam format word document tiba-tiba bermanifestasi secara fizikal. Apatah lagi pabila Budak Meja Belakang mula terpamer di rak toko-toko besar seperti MPH serta Popular sekitar Oktober 2017. Satu impian akhirnya terlaksana.

Budak Meja Belakang
Penampakan pertama buku Budak Meja Belakang di MPH cawangan Setia Mall. Foto kiriman adik saya.

Paling tak sangka, Budak Meja Belakang masuk carta laku keras bermula bulan yang sama. Terima kasih kawan-kawan (baru dan lama) yang sudi mencapai buku Budak Meja Belakang. Tak lupa juga kepada yang sanggup pre-order sejurus siap cetak. Sambutan begitu positif sampai tahap stok habis di kebanyakan cawangan kedai serta stor penerbit sendiri. Buat kawan-kawan yang masih tercari-cari, saya difahamkan pihak penerbit dalam proses melaksanakan cetakan kedua dalam masa terdekat.

Perlu ditekankan, di sebalik kejayaan satu-satu judul buku ada banyak elemen terselindung di belakang tabir. Terselindung mahupun tidak, tiada satu pun yang remeh.

Terima kasih saudara Ahmad Affzan Abdullah (Mat Cleaner UK) dan saudara Rafiuddin Rabu (Cerita Bangsa Gemuk) atas sumbangan blurb luar biasa. Selaku pendatang baru, terharu saya membaca testimoni positif daripada kedua-dua penulis otai ini.

Terima kasih saudara Ahm Ahmad, (kartunis seangkatan yang saya kagumi) atas sumbangan ilustrasi kulit berkonsep minimalist. Sekaligus menjadi identiti Budak Meja Belakang. Terkenang kembali, cadangan cover art asal yang saya usulkan kepada penerbit entah apa-apa. Pabila amatur buat kerja, itulah jadinya. Wajar dilempar ke longkang. Saya hendak kongsikan rekaan sendiri di sini pun terasa malu.

Front Cover Artwork Budak Meja Belakang Shah Ibrahim
Konsep awal reka kulit buku (sentuhan kartunis Ahm Ahmad) sebelum kulit muka tuan penulis digelapkan menghampiri realiti.

Akhir sekali, terima kasih Komrad Buku kerana memberi peluang. Peluang yang mengubah hidup. Kejayaan Budak Meja Belakang pencapaian kita bersama.

Syukur, alhamdulillah.

Budak Meja Belakang Berkongsi Rak Dengan Pelukis Jalanan
Budak Meja Belakang di Popular @ Setapak Central. Foto kiriman Editor saya, Tuan Haeqal.

Sebarang komen/pertanyaan?