Kuantum VS Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman

Ramai yang bertanya, adakah KUANTUM sambungan novel grafik Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman (CPSF)?

Jawapan ringkasnya, bukan.

Saya melihat KUANTUM dan CPSF sebagai saling melengkapi. Kedua-duanya karya bukan fiksyen berlatarbelakangkan Eropah.

CPSF sewarkah surat cinta dalam format komik. Saya terbit sendiri dalam kuantiti terhad. Buku tersebut sudahpun berjaya menyempurnakan misi utamanya yang saya malu untuk menghurai lanjut.

KUANTUM pula rentetan terperinci perjalanan PhD. Sesuai sekali buat pembaca yang ingin menyelami proses di sebalik tabir pendakian ke puncak menara gading. Tak dapat dinafi, akan ada adegan bertindan antara KUANTUM dan CPSF memandangkan kedua-duanya melibatkan garis masa (timeline) yang serupa.

Penghasilan KUANTUM juga respons saya terhadap permintaan sahabat-sahabat seangkatan yang teringin sangat melihat kehidupan komuniti Malaysia West Yorkshire (2004-2011) dibukukan.

Selain daripada catatan hidup era-90an nukilan Muhamad Bin Ali, setahu saya belum ada lagi buku berkisar kehidupan pelajar di Leeds, UK pasca milenium secara spesifik.

Ingin memahami politik universiti orang putih? Ingin tahu asam garam dunia penyelidikan Sains? Mahu selami kehidupan komuniti Malaysia di Leeds, UK? Semuanya ada dalam KUANTUM. Aspek teknikal bab-bab berkaitan penyelidikan telah banyak saya kurangkan agar buku ini menjadi bacaan santai yang mudah dihadam. Budak sekolah rendah pun boleh baca.

Sekiranya anda seronok membaca siri Budak Meja Belakang, saya yakin anda juga akan terhibur dengan KUANTUM serta CPSF. Bagi mendapatkan impak maksima, saya sarankan kalian membaca KUANTUM dahulu sebelum CPSF.

Sebarang komen/pertanyaan?