Penamatan Operasi Google Plus

Akaun Google Plus Bakal Ditutup April 2019

Your Google+ account is going away. Makluman ini sampai secara e-mel. Sekilas lalu, saya hampir tak percaya. Setelah mendaftar masuk dan melihat sendiri paparan notis terapung, barulah saya yakin.

Akaun Google Plus Bakal Ditutup April 2019 B

Umum tahu, akaun Google Plus memang kita akan dapat secara automatik seiring pendaftaran akaun gmail. Cuma sejak hari pertama, saya tak nampak cara-cara untuk memanfaatkannya. Anggapan saya, notis ini diterima atas dasar akaun tidak aktif.

Setelah disiasat, rupa-rupanya bukan. Sebaliknya penamatan operasi secara besar-besaran (kecuali akaun korporat).

Menurut Google, penutupan ini kononnya disebabkan oleh faktor ‘platform kurang mendapat sambutan’. Tetapi jikalau diselidik lebih mendalam, banyak pihak yang berspekulasi bahawa perkembangan ini bersangkutan dengan cubaan menutup kes kebocoran data pengguna.

Impak penamatan operasi Google Plus barangkali kurang terasa buat kita. Sebab tak ramai pun yang guna benda alah ini di rantau Asia Tenggara (Facebook ternyata lebih popular). Sedangkan di sebelah Barat, ramai sahaja yang guna Google Plus sebagai platform utama. Terutama sekali, kelompok yang telah lama boikot serta meninggalkan FB.

Daripada episod penutupan servis Google Plus, saya bertambah yakin akan keperluan platform milikan sendiri dalam dunia siber. Sekurang-kurangnya, sebuah dot com dengan hosting berbayar.

Google yang gah pun secara tiba-tiba boleh tamatkan produk mereka. Hal yang serupa bisa menimpa Twitter, Youtube, Facebook, Instagram dan yang lain. Ingat lagi Friendster dan Fotopages? Tiba-tiba sahaja lenyap daripada muka bumi ini, kan?

Memandangkan saya sendiri jarang guna Google Plus, kehilangannya kelak tidaklah memberi impak. Malah mengurangkan beban pengendalian satu lagi platform. Terlalu banyak akaun media sosial untuk dikendali pun pening juga.

Oh, ya. Sesiapa yang belum back up keluar data daripada akaun Google Plus peribadi, lekas-lekaslah bertindak sebelum akaun dipadam.

Sebarang komen/pertanyaan?