Kuch Kuch Hota Hai

Di manakah letaknya kekuatan Rahul Khanna?

Pada namanya kah?

Atau pada t-shirt sendatnya?

Para pembaca Budak Meja Belakang pasti sedia maklum betapa besarnya pengaruh filem Kuch Kuch Hota Hai (KKHH) terhadap generasi saya. Sewaktu KKHH mula ditayang di Malaysia sekitar hujung tahun 1998, saya masih tersangkut di asrama. Sibuk menghadap kertas-kertas SPM.

Kali pertama menonton KKHH, terganggu sungguh diri ini dengan jalan cerita. Perlu ditekankan, saya tak kisah jikalau dalam filem ada elemen tahyul tahap melampau mahupun aksi lagak ngeri yang tak masuk akal. Selaku peminat tegar filem Tamil, saya boleh terima. Termasuklah aksi hero membelasah sekumpulan penjahat berbekalkan sebatang tiang lampu jalan (mentol pun tak sempat dicabut). Ya, filem ini memang benar wujud.

Walau bagaimanapun, bab yang melibatkan soal hati dan perasaan… saya lebih sensitif.

Berbalik kepada filem KKHH.

Zaman kolej, Rahul tak putus-putus menyindir dan mengejek Anjali. Kemunculan Tina Malhotra secara tiba-tiba langsung tak membuatkan Rahul teragak-agak memilih. Cinta hati yang mahu dikahwini ketara jelas. Si gadis berskirt pendek. Anjali yang terpaksa memendam perasaan pula hanya mampu menggigit bucu tingkap kereta api. Ditemani hujan serta trek lagu sedih, dia membawa diri pulang ke kampung halaman.

Masa berlalu. Kehidupan diteruskan. Muncul seorang jejaka baru dalam hidup Anjali. Aman Mehra namanya. Orang yang segak, menetap di London, berkebolehan menari spontan tanpa raptai dan bijak mengambil hati bakal mak mertua. Apa lagi kau mahu?

Andai kata Shah Ibrahim yang berada di tempat Aman Mehra sewaktu majlis tunang, saya tak sesekali terkejut jikalau Anjali yang lengkap bersari terjun tingkap lari dari rumah. Tak sempat menyanyi lagu Saajanji Ghar Aaye. Sebagai lelaki, rasa terkilan sudah tentu terbit di hati. Pokoknya, saya tak terkejut.

Pendek kata, tiada apa yang kurang pada Aman Mehra. Dalam pada itu, si Anjali tetap memilih Rahul.

Hmm…

Anjali Sharma KKHH Blog Coretan Sang Flowerman GIF

Sebarang komen/pertanyaan?