Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman: Anatomi Sehelai Halaman

Foto di atas ialah sedutan Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman (CPSF). Senaskhah novel grafik cetakan terhad berwarna penuh dan berketebalan 160 mukasurat.

Ada banyak teknik dalam menghasilkan senaskhah novel grafik. Kaedah Jepun (Manga) ada seninya. Kaedah Hong Kong (Manhua) ada cara mereka. Ada kartunis yang buat kerja sepenuhnya secara digital. Ada pula yang tetap membikin secara tradisional (pen dan kertas).

Para pembaca Budak Meja Belakang, pasti sudah sedia maklum yang saya membesar dengan komik-komik Barat terbitan Marvel serta DC. Selain berjaya mengubah hidup saya yang malas membaca tahap keldai, dari situ jugalah diri ini belajar melukis. Jadi, tidaklah menghairankan bila mana corak serta kaedah pembikinan komik saya sendiri pada hari ini cenderung berkiblat ke sana. We all have our influences.

Bermula dengan draf atas kertas, lakaran kasar berupa thumbnail dikerangka bagi merancang susun atur adegan ke dalam panel. Lukisan akhir penuh teliti dibuat menggunakan pensel sebelum ditekap kekal dengan dakwat hitam. Sejurus selesai, hasil lukisan hitam putih tadi diimbas masuk ke dalam komputer. Kanvas lukisan ‘dibersihkan’ secara digital bagi membuang comot-comot sisa pemadam dan sebagainya.

Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman Penciling snapshot
Penciling – Saya pasang lampu merah semasa rakaman foto agar lakaran pudar pensel menjadi lebih terang
Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman Inking Snapshot
Inking – Sejurus selesai fasa pendakwatan kekal, lakaran pensel awal tadi dipadam.

Untuk mewarna pula, saya menggunakan perisian Photoshop CS3 (belajar sendiri sekitar tahun 2007). Umum mengetahui, perisian Photoshop sememangnya mahal. Sehingga ke hari ini, saya masih setia dengan versi 2007.

Shah Ibrahim TheMrFlowerman Photoshop CS3Proses mewarna bermula dengan ‘flatting’, di mana setiap objek dalam satu halaman dipecah-pecahkan kepada komponen berasingan. Dalam industri, proses ini paling memakan masa dan ternyata membosankan. Lebih terperinci kandungan lukisan pada satu-satu halaman, lebih lama jadinya proses mewarna. Boleh jadi ini salah satu sebab mengapa format manga (komik Jepun) yang jauh lebih ringkas menjadi pilihan popular dalam kalangan pengkarya moden.

Usai flatting, barulah masuk ke fasa rendering. Secara peribadi, saya paling gemar aspek ini sebab di sinilah tekstur, pencahayaan dan efek-efek lain disertakan agar setiap panel komik tampak lebih ‘hidup’.

Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman Pre Post Color Comparison
Sebelum & Sesudah:- Keajaiban warna (petikan Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman)

Tamat fasa artwork, kanvas dieksport pula ke Adobe Illustrator bagi menaip dialog serta naratif. Agar aksara tulisan tidak ‘pecah’ sewaktu buku dicetak, naratif serta dialog komik tidak ditaip menggunakan perisian CS3 tadi.

Sebagaimana percetakan novel bertulis, fail komik juga lazimnya dihantar ke kilang cetak dalam format PDF. Fail PDF ‘terkunci’. Jadi, kebarangkalian ada unsur terpeleot di saat akhir insyaAllah diminimumkan.

Akhirnya, selesailah pembikinan senaskhah komik. Andai kata projek dibuat secara berkumpulan, kebanyakan tugasan boleh bergerak selari. Bagi pengkarya solo seperti saya pula, setiap aspek terpaksa dikerjakan sendiri. Sebab itulah, CPSF memakan masa dua tahun lamanya untuk siap.

Berbalik kepada foto iringan, penghasilan selembar halaman sahaja bisa memakan masa beberapa hari. Dalam pada itu, pembaca pula hanya memerlukan kurang daripada 10 saat untuk mengharungi. Haha.
Sekadar renungan.

Sebarang komen/pertanyaan?